Peirce




Charles Sanders Peirce (Cambridge (Massachusetts), september 1839 – Milford (Pennsylvania), april 1914)
was een Amerikaanse wetenschapper.

Hij leverde diverse bijdragen tot de logica,
filosofie en wiskunde.
Peirce wordt beschouwd
als de stichter van het pragmatisme
en de vader van de moderne semiotiek.
De filosoof Paul Weiss noemde Peirce
"the most original and versatile of American philosophers and America's greatest logician".

Ondanks dat Peirce op verscheidene vlakken waaronder wiskunde, statistiek, filosofie vele bijdragen heeft geleverd, zag hij zichzelf voornamelijk en vooral als logicus. Hij heeft dan ook vele bijdrage aan de logica gedaan, hoewel wel moet opgemerkt worden dat in zijn tijd vakgebieden die nu onder de termen epistemologie en wetenschapsfilosofie bekend staan er nog bij werden gerekend. Logica was in de ogen van Peirce de formele versie van de semiotiek. Al in 1886 ontdekte hij dat logische operaties konden worden uitgevoerd door middel van elektrische schakelingen, hetzelfde idee dat later gebruikt werd in de productie van digitale computers.

Voorts is zijn werk relevant voor vele andere disciplines, zoals de astronomie, metrologie, geodesie, wiskunde, logica, filosofie, de theorie en geschiedenis van de wetenschap, taalkunde, econometrie en psychologie. Zijn werk en zijn opvattingen over deze onderwerpen zijn het onderwerp van vernieuwd debat geworden. Deze heropleving werd geïnspireerd door Peirces demonstratie van hoe de filosofie op menselijke problemen kan worden toegepast. Bertrand Russell stelde:

"Zonder twijfel … was hij een van de origineelste denkers van de late negentiende eeuw, en zeker de grootste Amerikaanse denker aller tijden. "


Karl Popper zag hem als "één van de grootste filosofen aller tijden“.


Bron: Nederlandse Wikipedia.

 

Peirce

Datum: 18-3-2012
Weergaven: 182
Add comment