Vogels Wintergasten

 

Vogels

Vogels (Aves) zijn een klasse van de chordadieren (Chordata) met minstens 9800 soorten die allemaal twee zeer kenmerkende eigenschappen gemeen hebben: ze hebben vleugels en veren. Vogels hebben zeer uiteenlopende leefgebieden: van oceanen tot woestijnen en van tropische regenwouden tot het poolgebied. Ook in vorm en grootte zijn vogels zeer verschillend. De struisvogel is groot en kan niet vliegen; de kolibrie is klein en is een zeer behendige vlieger.



Bron: Nederlandse Wikipedia



Patrijs

De patrijs staat op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare vogelsoorten in Nederland. De patrijs heeft de status 'kwetsbaar'. Het aantal patrijzen in Nederland is sterk afgenomen. Op dit moment zijn er nog maar 10.000 broedparen.

Bron: Nederlandse Wikipedia



Knobbelzwaan

In West-Europa is de knobbelzwaan de talrijkst voorkomende zwaan,

al is dat nog niet zo lang, want tot voor enkele decennia waren ze heel zeldzaam.

’s Winters groepen ze samen langs beschutte zeekusten, riviermondingen en op meren.

In echt strenge winters, zijn ze heel talrijk.

Bron: Nederlandse wikipedia

Wintergast

In het winterhalfjaar verlaten vanwege voedselgebrek miljoenen vogels Scandinavië en Rusland. Degenen die zuidwestwaarts trekken, komen o.a. naar Nederland, België, West-Frankrijk en Zuid-Engeland en soms nog verder. Hier is het klimaat gematigder onder invloed van de Golfstroom. Daardoor blijft er wel voedsel aanwezig. Zo'n vogel noemen we bij ons wintergast.

Echte wintergasten in Nederland zijn:

Kleine zwaan

Wilde zwaan

Taigarietgans

Rotgans

Toendrarietgans

Kleine rietgans

Zeearend

Koperwiek


Bron: Nederlandse Wikipedia

 

 

Arenden

 

Arenden behoren tot de orde van de Falconiformes in de familie Accipitridae. De groep is niet homogeen en omvat niet-verwante soorten van verschillend formaat. Het verenkleed van mannetje en vrouwtje is gelijk, maar het vrouwtje is doorgaans groter. Ze verkrijgen hun volwassen verenkleed pas na enkele jaren.


Arenden zijn carnivoor. Zoals alle roofvogels hebben arenden een grote, krachtige haaksnavel, om vlees van een prooi af te scheuren. Daarnaast sterke poten en krachtige klauwen. Ze beschikken ook over een uitstekend gezichtsvermogen. Ze worden ook wel adelaar genoemd.



Bron : Nederlandse Wikipedia

 

Add comment