December 2011, opnieuw luisteren naar The Byrds: 1965 - 1971

The Byrds was een Amerikaanse popgroep in de jaren 60 van de twintigste eeuw.

De sound van The Byrds is voornamelijk geïnspireerd

door de verfijnde samenzang

en de typische 12-snarige gitaarsound van de Britse groep The Searchers.

 

Bron: Nederlandse Wikipedia

 

Woke up this morning with light in my eyes
And then realized it was still dark outside
It was a light coming down from the sky
I don't know who or why

 

From: Mr. Spaceman - The Byrds

 

 

 

 

 

 

David Van Cortland Crosby,

(Los Angeles, 14 augustus 1941) is een popmuzikant, gitarist en singer-songwriter.

David Crosby maakte van 1965 tot 1968 deel uit van The Byrds, het Amerikaanse antwoord op de Beatles. Nadat hij The Byrds had verlaten, en op het Monterey Pop Festival met Buffalo Springfield had opgetreden, formeerde hij met Springfield-collega's Stephen Stills en Neil Young en de uit de Britse groep The Hollies afkomstige Graham Nash de groep Crosby, Stills & Nash (and Young). Ook is hij onder andere te horen op Harvest, het succesvolste soloalbum van Neil Young uit 1972. In de vaak complexe, herkenbare harmonieën van zijn gezelschappen neemt hij doorgaans de bovenstem voor zijn rekening. Zijn stem is rauw en schel en vaak zet hij zijn kopstem op.

Bron: Nederlandse Wikipedia

 

 

Gram Parsons (Winter Haven, Polk County, Florida, 5 november 1946 – Joshua Tree, Zuid-Californië, 19 september 1973), was een Amerikaans countryzanger.

Parsons wordt wel de grondlegger van de twang (alternatieve country) en de countryrock genoemd. Hij slaagde er als eerste in het perfecte mengsel te vinden tussen country en rock. Parsons zelf noemde zijn stijl cosmic American music.

Hij startte zijn muzikale carrière door middel van bijdragen aan The International Submarine Band, The Byrds en The Flying Burrito Brothers. Als lid van de Byrds maakte hij in 1968 de plaat Sweetheart of the Rodeo. Met de Flying Burrito Brothers maakt hij het album The gilded palace of sin dat niet veel verkocht, maar door popcritici zeer goed gewaardeerd werd.

Vervolgens maakte Parsons twee soloalbums die worden beschouwd als hoogtepunten in de geschiedenis van de popmuziek. Deze twee soloalbums, GP uit 1973 en - postuum - Grievous Angel uit 1974, vormden tevens de introductie van Emmylou Harris, een door Parsons ontdekte folkzangeres. Na de dood van Parsons in 1973 volgde de uitgave van vele (vaak illegale) opnamen.

 

 

Bron: Nederlandse Wikipedia

 

Ga naar boven