Yoga

 

zondag 29 januari 2006
-
******************************************
Ik ben wat aan het neuzen in een boek over Yoga
omdat ik daar meer over te weten wil komen.
..........................................................................
Yoga is de oudste leer die bekend is.
Yoga betekent 'eenheid' of 'verbinding leggen'.
Yoga ontspant en geeft uw geest een nieuwe dimensie.
Er betaan verschillende soorten Yoga.
Dit boek gaat over Raja-Yoga (meditatie) en Hatha-Yoga (lichaamsoefeningen)
Hatha-Yoga bestaat uit een serie houdingen (Asanas)
Kalmte, evenwicht en concentratie.
Ronddraaiende beweging.
Strekken is de sleutel tot het opheffen van spanningen en het vrij maken van energie
Ontspanning als levenstijl.
Het lichaam is de tempel van de geest.
Leven en adem.
Ademen is leven.
Prana.
Complete ademhaling.

Nog wat begrippen m. b. t Yoga

Dru-yoga
Dru-yoga komt uit Noord-India.
Dru Yoga kenmerkt zich door de vloeiende bewegingen. Het wordt ook wel de yoga van het hart genoemd. De kracht van het hart wordt sterk geactiveerd door de oefeningen. Kenmerkend is verder dat de gewrichten zacht worden gehouden. De energie stroomt daardoor krachtig.


Hatha Yoga


Door middel van de lichaamshoudingen ontstaat er na inspanning een diepe ontspanning in het lichaam die op den duur als gevolg heeft dat er een verhoogd
lichaamsbewustzijn ontstaat. Yoga is tevens
een spirituele weg die de mens de ruimte geeft
om zijn eigen mogelijkheden te ontdekken op
een bij hem of haar passende wijze. In het Westen
is de Hatha Yoga tot op dit moment het meest bekend
en wordt het meest beoefend.

Ha en Tha betekenen zon en maan en yoga is dan de verbinding tussen zon en maan. Zon en Maan staan ook symbool voor de polariteiten in het menselijk wezen. Die tegenstellingen zijn het actieve tegenover het passieve, het mannelijke tegenover het vrouwelijke, de inademing tegenover de uitademing, boven, onder, binnen, buiten, links, rechts. Met yoga is men instaat deze tegendelen in zichzelf bewust te worden, met elkaar in verbinding te brengen en in éénheid te laten samenklinken.

Hatha yoga is een middel om, met behulp van uitgebalanceerde oefeningen, bewuste ademhaling en geestelijke concentratie meer evenwicht te brengen tussen lichaam en geest. Omdat de Westerse mens meer stofgericht is kan hij het beste met lichamelijke oefeningen het evenwicht leren voelen.
Yoga is een levende wetenschap die gedurende duizenden jaren is ontwikkeld en deze ontwikkeling gaat nog steeds door, in overeenstemming met de behoeften van de mens.

De yogahoudingen (asana's) werken in op alle lichaamsdelen, ze versterken de spieren en gewrichten en maken de ruggegraat en het gehele beenderstelsel veerkrachtig. Ook werken ze in op de inwendige organen, de klieren en het zenuwstelsel en maken fysieke en mentale spanningen vrij. De yogaademhalingsoefeningen (pranayama) voorzien het lichaam van nieuwe levenskracht en helpen de geest onder controle te krijgen. Je voelt je daardoor rustiger en verkwikt, terwijl de krachten van het positief denken alsmede de beoefening van meditatie de innerlijke helderheid doen toenemen en zowel het concentratievermogen als andere geestelijke vermogens helpen ontwikkelen.

Om te weten wat yoga inhoudt moet je het zelf ervaren, en in het begin lijkt het niet veel meer dan een reeks vreemde lichaamshoudingen die het lichaam lenig maken, maar na een tijdje wordt een ieder die doorgaat met regelmatig oefenen zich bewust van de subtiele veranderingen in de wijze waarop hij/zij het leven tegemoet treedt. Door regelmatig te ontspannen, de lichaamsfuncties met elkaar in harmonie te brengen en de geest te verstillen ontdek je een staat van innerlijke vrede, je ware natuur.
Deze zelfrealisatie is datgene waarnaar we allen zoeken, en dat is de essentie van yoga.

Er bestaan diverse vormen van yoga en alle vormen leiden uiteindelijk tot hetzelfde doel. Het is mede daarom van belang dat je je verdiept in deze materie zodat je gaat begrijpen wat dit doel inhoudt. Zo wordt er gewerkt van actieve inspanning naar diepe ontspanning.

Asana's
De asana's worden onderverdeeld in verschillende groepen,
te weten staande-, zittende-, en liggende houdingen,
voor- en achteroverbuigingen, draaiingen, omgekeerde houdingen en balanceeroefeningen.

Vanuit de lichaamshoudingen (asana's)
wordt het lichaam geleidelijk aan voorbereid op de volgende stap, de ademhalingsoefeningen (pranayama). Deze reguleren de ademhalingsbewegingen waardoor een betere en volledige ademhaling wordt bereikt. Hierdoor wordt de
geest helder en kalm, en kun je je beter concentreren.
Je zult ook merken dat het beoefenen van yoga invloed heeft op het beleven van emoties; angsten, spanningen en stemmingswisselingen worden minder en beter hanteerbaar.

Pranayama
De stap naar pranayama kan genomen worden als het lichaam is voorbereid door de asana's. De ademhalingstechnieken van de pranayama zijn gericht op het verstillen van de steeds in werking zijnde geest. Er mogen tijdens
de beoefening van de pranayama geen fysieke belemmeringen zijn en er wordt gewerkt naar een volkomen
verstild lichaam waarin voor langere tijd gewerkt
wordt aan de strekking van de wervelkolom, het onbewegelijk maken van het lichaam en van daaruit ademhalingsoefeningen die de ademhaling reguleren. Dit zijn de voorwaarden om te werken aan verdere verstilling, een dergelijk proces
vereist toewijding en doorzettingsvermogen, de subtiele waarnemingen tijdens de pranayama geven informatie over de werking van het zenuwstelsel, de ademhaling en concentratie op één punt.


Asana's


De asana's worden onderverdeeld
in verschillende groepen, te weten
staande-,
zittende-,
en liggende houdingen,
voor- en achteroverbuigingen,
draaiingen,
omgekeerde houdingen
en balanceeroefeningen.
-

   

 

Add comment